Προγραμματισμός για το σχολικό έτος 2022-23




25/9/2022: Οργάνωση ομάδων - εγγραφή νέων μελών από σχολεία της περιοχής μας.

Συνεχίζεται και δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία.

Αποστολή επιστολής στην ΑΑΕΔΕ για συνεργασία και αρωγή του προγράμματός μας, με υλικό (τηλεσκόπια κλπ) και μέλη του για Ουρανογραφία και Αστροπαρατηρήσεις.

Ολοκληρώθηκε με θετική απάντηση της ΑΑΕΔΕ

29/92022: Αποστολή email σε όλα τα μέλη της ομάδας υλικού που έχει ανέβει στο https://free.openeclass.org/courses/SC521/ που μας παραχωρήθηκε για την προετοιμασία των μαθητών μας για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής.

Ολοκληρώθηκε

8/10/2022: Εισαγωγικό σεμινάριο δια ζώσης που θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και διαδικτυακά για τους μαθητές που δεν θα μπορούν να παρευρεθούν στο χώρο του σεμιναρίου.

Διοργάνωση Αστροβραδιάς σε ένα από τα σχολεία της πόλης μας με δυνατότητα συμμετοχής όλων των μαθητών της ομάδας μας φυσικά των μαθητών του σχολείου που θα μας φιλοξενήσει.

Σύνδεση μέσω internet με το Αστροφωτογραφικό τηλεσκόπιο "Αγίου Θωμά Αγρινίου", και φωτογράφιση βαθέως ουρανού. Εξοικείωση με λογισμικά απομακρυσμένης παρακολούθησης και χειρισμού, ρομποτικής κίνησης τηλεσκοπίων, λήψης φωτογραφιών μέσω πολλαπλών φίλτρων αποκοπής φωτορύπανσης και επεξεργασίας δεδομένων προς εξαγωγή της τελικής εικόνας.

Ολοκληρώθηκε η 1η στο 3ο ΓΕΛ Αγρινίου (4 ώρες δράσης) από 7μμ έως 11μμ.

10/10/2022: Μοίρασμα ρόλων και αρμοδιοτήτων στους μαθητές.

Συνεχής ενημέρωση της παρούσας σελίδας για την πορεία του προγράμματος και αποστολή του link της σελίδας μας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και φορείς.

https://photopollution.blogspot.com/

Θα είναι συνεχής διαδικασία και θα αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες.

15/10/2022: Παρουσίαση στο 12ο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Πάτρα, της δράσης των ομάδων μας, με 2 πόστερ και με την φυσική παρουσία του συντονιστή του προγράμματος.



25/10/2022 Πρωινές δράσεις ηλιακής παρατήρησης με Ηλιακά τηλεσκόπια και παρουσιάσεις Αστρονομικού ενδιαφέροντος.

Ολοκληρώθηκε








4/11/2022 Έκθεση 97 Μετεωριτών από όλον τον κόσμο στον βοηθητικό χώρο του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του 3ου ΓΕΛ Αγρινίου.

Λειτουργεί και είναι επισκέψιμη. 

9/11/2022 Επίσκεψη 25 μαθητών της Β Γυμνασίου του 5ου Γυμνασίου Αγρινίου, με συνοδεία τον διευθυντή του σχολείου τους, στην έκθεση. Ξενάγηση στα εκθέματα μετά από ένα ωριαίο σεμινάριο με παρουσίαση διαφανειών στο εργαστήριο φυσικών επιστημών.

Πραγματοποιήθηκε.

21/11/2022  Έκθεση Αστροφωτογραφίας. Θα είναι ανοικτή για μαθητές κατά την διάρκεια των ωρών λειτουργίας του σχολείου μας, μετά από συνεννόηση με την διεύθυνση του σχολείου, για να γίνεται η ξενάγηση τις ώρες των κενών μου στο πρόγραμμα.

Παράλληλα θα δίνεται η ευκαιρία και για επίσκεψη στην έκθεση μετεωριτών που φιλοξενείται στο σχολείο μας σε άλλον χώρο διαφορετικό από αυτόν της έκθεσης φωτογραφίας.

Σχολεία ανοιχτά στην κοινωνία, στις μαθητικές κοινότητες και σε συνεργασία με φορείς επιστημονικούς, για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων.


Λειτουργεί και είναι επισκέψιμη.





4/12/2022 Διαγωνισμός NameExoWorlds 2022 της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU)

H πρόταση του σχολείου μας για την ονοματοδοσία για τον αστέρα και τον πλανήτη του GJ1214 & GJ1214b, από την Βάλια Κωστοπούλου, μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου, παρουσία των μαθητών της ίδιας τάξης του 1ου ΓΕΛ Αγρινίου που μας έκανε την τιμή να μας επισκεφτεί και να συζητήσουμε μαζί για Μετεωρίτες και Αστροφωτογραφίες.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

https://youtu.be/hlNC7cyxSOs











Μέχρι σήμερα 3/12/2022 τις εκθέσεις μας έχουν επισκεφτεί 4 τμήματα από 3 σχολεία της πόλης μας.
5ο Γυμνάσιο Αγρινίου
1ο ΓΕΛ Αγρινίου
2ο ΓΕΛ Αγρινίου
Έχουν ξεναγηθεί 8 τμήματα του σχολείου μας, 5 της Β Λυκείου, 1της Α Λυκείου και το τμήμα τομέα Υγείας της Γ Λυκείου.

Φωτογραφίσεις και χαρτογράφηση των λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού.

Μετρήσεις φωτορύπανσης κάθε λαμπτήρα με το SQM.

Κατασκευή χάρτη και εξαγωγή των πρώτων συμπερασμάτων.

2ο Σεμινάριο για τις επιπτώσεις της φωτορύπανσης στους ζωντανούς οργανισμούς.

Τηλεδιάσκεψη με ειδικό επιστήμονα για την φωτορύπανση.

3ο Σεμινάριο για την σωστή επιλογή τηλεσκοπίου, την χρήση του και την συντήρησή του.

https://issuu.com/konstantinosbakolitsas/docs/_ebook

Ειδική Παρατήρηση - σύνδεση μέσω internet με το Ραδιοτηλεσκόπιο "Ηρακλής", παρακολούθηση της ΗΑ που εκπέμπει ο Γαλαξίας μας και δημιουργία διαγραμμάτων fft ραδιοπηγών του διαστήματος.

https://radiotelescope-erakles.webnode.gr/

Οργάνωση δράσεων σε όλα τα σχολεία των οποίων συμμετέχουν μαθητές στην ομάδα.

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος σε Πανελλήνια Ημερίδα ή Συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αστροφωτογραφίες Βαθέως Ουρανού

RockSpaceAgrinio:  https://rockspace.radio12345.com/ Together with our students we rock endlessly. The student radio that rocks school and l...